TÉMÁK, Kategóriák

Amire feltétlenül ügyelniük kell májbetegeknek saját egészségük érdekében!

571
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasüreg jobb felső részében, a bordáktól védetten elhelyezkedő máj, testünk legnagyobb mirigye. A máj a fő méregtelenítő szerv ⇒ Közömbösíti és eltávolítja a véráramból a mérgeket és az olyan anyagokat, mint a koffein vagy az alkohol.

Több mint ötszázféle feladatot lát el, melyek közül 22 létfontosságú.

A máj további feladatai közül igen fontos még:

  • a felesleges szőlőcukor glikogén formájában történő elraktározása (miáltal a máj is szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában),
  • létfontosságú vérfehérjék termelése,
  • a fehérjék lebontásakor képződő felesleges aminosavak eltávolítása,
  • valamint az epetermelés (az epe az epehólyagban tárolódik, és a nyombélbe ürül, ahol a zsírokat kis cseppekre oszlatja (emulgeálja), ezzel könnyebben emészthetővé teszi).

A súlyosan beteg máj mindezeket a feladatait nem tudja ellátni!

Őrizzük meg a máj egészségét!

A máj egészségének megőrzése érdekében a legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba az alkohol fogyasztását! Az is jót tesz, ha kevés zsiradékot és finomított szénhidrátot fogyasztunk!

A leggyakoribb májbetegségek közé tartozik a vírusfertőzés okozta májgyulladás és az alkoholos máj betegség, amelyet az alkohol mértéktelen fogyasztása idéz elő. Idült májbetegségben a májsejtek elhalnak, és közöttük kötőszövet szaporodik fel (a máj állománya hegesedik) – Ez az állapot a Májzsugorodás.

Gyakran idéz elő máj károsodást az epevezeték idült elzáródása is, például epekőképződés esetén; ilyenkor a pangó epe okozza a májsejtek pusztulását.

Bár a máj nagymértékben képes regenerálódni, a hosszú időn át tartó folyamatos alkoholfogyasztás ugyan úgy jóvátehetetlen májkárosodást okoz.

A máj tehermentesítése érdekében le kell mondani az alkoholról!

Az alkoholtól minden májbetegnek tartózkodnia kell! Akinek a mája egészséges, az hetenként legfeljebb 2 dl tiszta etilalkoholnak megfelelő mennyiséget (pl. 2 üveg bort) ihat, ha férfi, illetve 1,4 dl-nek megfelelőt (pl. másfél üveg bort), ha nő.

Továbbá zsírokban és finomított cukorban szegény étrendet tanácsos bevezetni, s csökkenteni kell a tea- és kávéfogyasztást. Nem árt elkerülni az erősen fűszerezett ételeket, mert azok is többletmunkát rónak a májra.
Mérsékelten fogyaszthatók a tejtermékekben és zsíros húsokban található telített zsírsavak.

A májbetegségek során kiürülnek a szervezet B12-vitamin- és folsavraktárai. Mindkét vitaminnak kitűnő forrása az állati máj (de ezt terhes nők ne fogyasszák!). B12-vitaminról a halfélék és tejtermékek is gondoskodnak, folsavról pedig a levélzöldségek, friss gyümölcsök.

Az antioxidáns hatású C-vitamin bőséges fogyasztása (gyümölcsökben, főleg citrusfélékben található meg) szintén elősegítheti a májszövet regenerálódását. A cékla-, sárgarépa- és citromlé fogyasztása pedig segíthet abban, hogy gyorsabban ürüljön a máj által kiválasztott epe, vagyis a szervezetből a bomlástermékek gyorsabban eltávozzanak.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]