TÉMÁK, Kategóriák

Gyógynövények terápiás alkalmazása májbetegségek esetén

571
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges máj érdekében, a legfontosabb, hogy ne fogyasszunk alkoholt. A máj a bordáktól vgyogynovenyek-gyogyfuvek-2édetten, a hasüreg jobb felső részében foglal helyet. A test legnagyobb mirigyeként, több mint ötszáz feladatért felel, melyek között 22 létfontosságú. A szerv elsődleges feladata a méregtelenítés, azaz közömbösíti és eltávolítja a vérből azokat az anyagokat, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, azaz nem tudja semmilyen módon hasznosítani, mint például az alkohol vagy a koffein.

A máj másik létfontosságú feladata, a feleslegesen bevitt szőlőcukor elraktározása, glikogén formában, így szerepet játszik a vér cukorszintjének szinten tartásában. A máj további feladatai, az epetermelés, a fehérjék lebontásakor keletkező felesleges aminosavak eltávolítása, illetve a vérfehérjék termelése.

A máj bizonyos mértékig regenerálódásra képes, de a hosszútávon át érő „alkoholtámadás” visszafordíthatatlan májkárosodásokat eredményezhet. A sárgaság, a testszőrzet hullása, a gyakori láz és felpuffadt belek vagy a vérzékenység, mind-mind az idült májbetegség tünetei.

Májbetegségek során a szervezetben a B12-vitamin és folsav-készlet lecsökken. A 2 vitamin vagy természetes készítményekkel, vagy májas ételek rendszeres, gyakori fogyasztásával pótolhatók. Az antioxidáns hatásokkal bíró C-vitamin, nagyobb mennyiségben való folyamatos bevitele, gyümölcsökből, citrusféléken keresztül vagy táplálékkiegészítőkkel, ugyancsak elősegíti a májszöveteink regenerálódását.

Kurkuma

Állatkísérletek kimutatták, hogy a kurkuma pozitív hatással van a májkárosító gyógyszerekkel kezelt májszövetekre, igazolva a gyógynövény májbetegségek elleni alkalmazását. Aki gyakran és nagy mennyiséget fogyaszt alkoholt vagy gyakran és nagy mennyiségű gyógyszert szed, az a májkárosodás fokozott kockázatának van kitéve. Érdemes megkérdezni az orvost, hogyan lehet a kurkumával és készítményeivel, megelőzni a májbetegségeket.

Articsóka

Az articsóka karbantartja, méregteleníti a májat. Az articsókakivonat is hatásos a májbántalmakra. Az articsóka a máriatövis aktív alkotóeleme, a szilimarin csodálatos forrása. A szilimarin segít a máj védelmében és táplálja azt. Az articsóká rengeteg szilimarint tartalmaz.

Pitypang

Kiváló tulajdonságai közé tartozik a pitypangnak, májra kifejtett jótékony hatása. Dr. Mark Stengler szerint, a növény a máriatövis mellett, a leginkább javasolt növény, méregteleníti a májat. Szervezetünk rengeteg vegyi, szennyező anyagnak van kitéve, a gyógyszerekben lévő vegyi anyagokról nem is beszélve. A máj működésének jó erőben tartása által, egészségünk hosszútávon, garantált.

Torma

Az illinoisi egyetem kutatásai szerint a tormagyökérben, nagy mennyiségben glukozinolát van. Ez az anyag a rák elleni védekezőképesség másik ellenszere. A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, méregtelenítő folyamatában. Az illinoisi egyetem ételrendszerek docense, Dr. Mosbah Kushad vizsgálatai szerint, a torma megakadályozza a már meglévő daganatok növekedését. Kushad, számos keresztes virágú növény elemzésében részt vett. A brokkolihoz képest, a tormában tízszer annyi glukozinolát van, így már kisebb mennyiségben is kiváló hatást fejt ki a máj gyógyulásában.

Rozmaring

A növényben lévő koffeinsav illetve rozmaringsav által feji ki szervezetünkre gyógyító hatásait. A rozmaringban lévő savak gyulladásgátló hatásúak, segíthetnek az olyan gyulladások csökkentésében, melyek asztmát, szívbetegséget, májbetegséget eredményezhetnek. Értékes élettani hatásai miatt a rozmaringot már évezredekkel ezelőtt is használták.

Angyalgyökér, angyal gyógynövény

Két fajtáját ismerjük, a hegyvidéken és a vízparton élőt. Az angyalgyökeret a gyógynövények királynőjének is nevezik. Rengeteg betegséget gyógyít. Az ipar is felhasználja. Az epe és májbetegségekre egyaránt gyógyító hatással van. Az angyalgyöké gyökerében van a legtöbb hatóanyag. A megszárítottból 5-6 lereszelt csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben. Naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teáscsészényit. Az angyalgyökérnek, vértisztító, szélhajtó, idegerősítő tulajdonsága is ismert. A növény hatóanyagai: illóolaj, gyanta, angelikasav, angelicin, viasz, pektin, különféle cukrok, cseranyag, keserűanyag, keményítő, aromás anyagok és szerves savak.

Pemetefű, orvosi és fekete pemetefű

A legelőn, földutak mellett, parlagokon növő növény teáját epe és májbetegségek ellen, légcsőhurutra és étvágytalanságra is isszák. A megszárított virágos levélszárból 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzzünk meg, majd naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 1-2 dl-t. A pemetefű hatóanyaga: marrubiin, illóolaj, keserű-anyag, cseranyag, zsír, gyanta, viasz, nyálka.

Sóska

Epe és májfájásokra a sóskamártás is jó. Naponta 2-3 alkalommal kell fogyasztani belőle, legalább 2-3 dl-t. A sóska leveléből és szárából főzött tea is hatásos. 1 liter vízben nyersen 8-10 csipetnyit, a megszárítottból 6-7-et megfőzünk, amiből naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk egy kisebb adagot.

Apróbojtorján, párlófű

A hűvösebb északi területeken termő növény, az apróbojtorján igen sok betegséget gyógyít, de főleg az emésztő és kiválasztószervek egyik legfőbb gyógyítója. Májbetegségekre 1 liter vízben a megszárított virágos-leveles növényből 5-6 csipetnyit felfőzünk és napi 4-5 alkalommal fogyasztunk 2-2 dl-jével. A főzet jó hatással van a torokgyulladásra is. Az apróbojtorján hatóanyagai: glikozidszerü keserüanyag, illóolaj, sok kovasav, cseranyag és különféle savak. Krónikus májbajnál, bizonyos epekő betegségeknél a legrégibb idő óta használjuk. 5 gramm fűből 1/2 l vízben készítsünk főzetet.

Aranyvessző, aranyvesszőfű, aranyos ruta

Erdők szélén, erdei tisztásokon, vizek mentén élő, igen ritka, de annál hasznosabb gyógynövény az aranyvessző, mely 10-12 betegséget gyógyít, köztük a májbetegségeket is. Az aranyvezző megszárított virágos-leveles felső részéből 5-6 csipetnyit, 1 liter vízben felfőzünk és napi 4-5 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényit. A növény hatóanyagai: szaponin, cseranyag, rutin, keserűanyag, nikotinsav, illóolajok.

Ezerjófű

A növénynek több fajtája is létezik, mindegyike gyógyító hatású. Májbetegségeken kívül gyógyítja az epét, a gyomor és bélbetegségeket, emésztést serkentő, étvágygerjesztő és vértisztító hatású gyógynövény. Májbetegségekre a megszárított virágos-leveles részéből 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, majd napi 4-5 alkalommal fogyasztunk belőle 2-3 dl-t. Az ezerjófű hatóanyagai: eritaurin glikozid, nikotinsav, gyanta, viasz, illóolaj, oleanolsav.

Gyermekláncfű, pitypang

A gyermekláncfű az egyik legismertebb gyógynövényünk, mezőkön, udvarokon, árkok partján, legelőkön terem. A gyermekláncfű több betegséget gyógyít, többek között a májbetegségeket is. Hatásos a gyökere, levele, de a virága is. A virágos-leveles részéből készítsünk teát. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit főznek fel 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal fogyasztanak belőle egy teásbögrével. A májon kívül javítja az étvágyat, az emésztést, az epét és tisztítja a vért, miközben erősíti a szervezetünket. A növény hatóanyagai: inulin, tarakszacin, kaucsuk, keserű-anyag, cseranyag, viasz, cukor, zsír, illóolaj, kolin, szaponin, szerves savak, nyálka.

Katángkóró, katáng, katlankóró

Májbetegségekre ez a növény akkor a leghatásosabb, amikor a virágos-leveles szárát együtt használjuk a gyökerével. Gyógyítja az epét és javítja az emésztést is. A növény virágos leveles, illetve gyökeréből együtt készítsünk teát, melyből naponta 4-5 alkalommal igyunk 2-3 dl-t. A katángkóró hatóanyagai: inulin, fruktóz, gyanta, cseranyag, cianidin-származékok, cikoriin, keserű-glikozid, jntibin, pentozán, laktucerol, gumi, laktopikrin.

Sédkender, vízi kender

Nyirkos réteken, állóvizek partján, patakok mentén gyakran előforduló gyógynövény. Májbetegségekre a növény megszárított virágos-leveles részéből 5-6 csipetnyit forralunk fel 1 liter vízben, majd napi 3-4 alkalommal fogyasztunk belőle 2-3 dl-jével. A sédkender gyógyítja az epét és a vesét is. A növény hatóanyagai: illóolaj, glikozid, cseranyag, keserű-anyag, euatoriopikrin gyantaalkohoI.

Szagos müge, májusfű

A szagos müge, ligetes, árnyas erdőkben, bükkerdőkben él. Jól gyógyítja az emésztőszerveket, illetve a belső kiválasztású mirigyeket. Májbetegségekre 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzzünk fel a virág megszárított felső leveles részéből. Naponta 3-4 alkalommal igyunk 2-2 dl-t. A májusfű hatóanyagai: kumarin, keserűanyag, cseranyag és baktériumölő anyag.

Tejoltógalaj, tejoltófű

Száraz árokpartokon, kaszálókon, patakok mentén, legelőkön, földutak mentén termő gyógynövény, melynek teáját vese, epe, máj és légzőszervi betegségek gyógyításához használhatjuk. Májbetegségekre a megszárított virágos-leveles növényből, 1 liter vízben 5-6 csipetnyit felfőzünk és naponta 4-5 alkalommal iszunk belőle egy teáscsészényivel. A tejoltógalaj hatóanyagai: galbzin, glikozida, cseranyag, rubiadid, aszperulozid glikozida, illóolaj, állati tejet megoltó enzim, sárga festék, növényi savak.

Fecskefű

A máj és epebajoknál, mint a májduzzadás és az epekő, sikeresen alkalmazott gyógynövény, melynek nedve egyébként még oldó hatással van az altesti nyirokmirigyekre is. A bélnyálkahártya, máj, hasnyálmirigyek és vese kiválasztását fokozza, de a reumánál, köszvénynél, valamint bőrkiütésnél kiváló eredményt érünk el a fogyasztásával.

Májbetegségek esetén tilos fogyasztani:

Alkoholt, erősen fűszerezett ételeket, telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint a zsírdús húsok és a tej, cukrot, kávét és teát.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]